Wijthmenerplas:
De Wijthmenerplas is de naam van een recreatieplas naast de Zwolse buurtschap Wijthmen in de buurt Herfte.
De plas is in de jaren 1970 ontstaan door zandwinning voor de bouw van wegen en dijken.
De plas wordt gebruikt om te zwemmen, zonnen, surfen, duiken, vissen en wandelen en is vrij toegankelijk. De plas trekt jaarlijks circa 200.000 tot 300.000 bezoekers, waarvan circa driekwart deel uit zwemmers bestaat.
Er is geen toezicht op de zwemmers, wel is er met boeien een ondiep gedeelte afgezet voor kinderen. Het zwemwater wordt regelmatig gecontroleerd. Gedurende de zomermaanden is er een EHBO-post ingericht, alsmede een kiosk waar men kleine versnaperingen als patat, fris en ijs kan kopen. Op het terrein staan toiletten en douches en er zijn afvalbakken.
Er is een parkeerterrein, maar na zonsondergang is de toegang voor voertuigen verboden. Motorboten zijn op de plas niet toegestaan. Paarden worden niet toegelaten, buiten het zwemseizoen zijn honden welkom.
In 2015 is er een wakeboard- en waterskibaan geopend genaamd ‘Lakeside’.

 

De Lange Kolk:
Natuurzwembad en visvijver de Lange Kolk in Den Nul is van 1 mei tot 1 oktober open. Bezoekers kunnen hier vrij zwemmen en recreëren.
Op het terrein staat een informatiebord waarop u de kwaliteit van het zwemwater terugvindt.
Bij slecht water, bijvoorbeeld blauwalg, wordt zwemmen afgeraden.
De entree van de parkeerplaats en de ligweide is voorzien van een fraai houten hek.
In de stijl van het houten hekwerk is een goed en ruim aangelegde onverharde ‘groene’ parkeerplaats met een fietsenstalling aangelegd.
Drijvers in het water scheiden het het ondiepe en diepe water van elkaar, de zwemsteiger is voorzien van een stevige houten railing en het kleine strand ziet er fris geharkt uit.
Bezoekers van recreatieplas De Lange Kolk kunnen gebruik maken van de toiletvoorzieningen van het Infocentrum, de ingang zit aan de buitenzijde tegenover het zwembad en is via een smal pad te bereiken, men hoeft daarvoor niet eerst via de hoofdingang het gebouw in.